Türkiye’nin en kalabalık 8. şehri olan Gaziantep 2020 yılında yapılan sayıma göre 2.110.751 tahmini nüfusa sahiptir.Gaziantep şehrinin yüzölçümü 6.803 km2’dir.Güneydoğu Anadolu ile Akdeniz Bölgesinin kesişiminde bulunan Gaziantep, Türkiye’nin en gelişmiş şehirlerinden biridir.Sanayi,eğitim,gelişmişlik açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesinin zirvesinde yer almaktadır.Gaziantep ülkenin sanayi ve ticaretinde büyük bir rol oynamaktadır.Bunun sebepleri Orta Doğu ve Anadolu bölgesinin orta konumunda bulunmasından faydalanmaktadır.
Gaziantep şehrinde hiç doğal göl bulunmamaktadır bundan dolayı şehirde birçok yapay göl yapılmaktadır ve bulunmaktadır.Çok az bir ormanlık alana sahip olan Gaziantep,çok az orman olmasına karşın ormanlık bölgelerinin çoğu koruma altındadır.Topraklarının büyük bir bölümü tarıma elverişlidir ve onun dışında kalan bölümlere bozkırlar ve meralar hakimdir.Gaziantep’in doğusunda Şanlıurfa,batısında Osmaniye ve Hatay,kuzeyinde Kahramanmaraş,güneyinde Suriye,kuzeydoğusunda Adıyaman,güneybatısında Kilis illeri bulunmaktadır.Gaziantep şehri eski dönemlerden beri pek çok farklı uygarlıklara ve kültürlere ev sahipliği yapmıştır.Arkeolojik kazılardan çıkarılan bulgulardan tahminen paleolitik dönemden beri burada insanlar yaşamaktadır.Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ayıntap adı ile bilinen sonra Antep ve en son milli mücadelede verdiği gayretten ve başarılardan dolayı Gaziantep ismini almıştır.
Gaziantep’te topraklarında birçok uygarlık ve kültüre kucak açmıştır.Doğunun en önemli şehir olmakla beraber bir o kadar da modernleşmiştir her türlü misafire ve bütçeye göre konaklama yapabilceğiniz tesisler bulunmaktadır.Oda-kahvaltı,yarım pansiyon seçenekleri bulunmaktadır.
Yemekleri kadar tarihi ve kültürel olarakta misafirleri doyuran Gaziantep misafirlere gezip görmeleri için pek çok seçenek sunmaktadır.Gaziantep tarih,kültür ve gastronomi meraklı misafirlerine kucak açarak beklemektedirler.Pek çok insanın geliş amacı gastronomi ana sebeb olsada Gaziantep’te gezilecek çok fazla mekan bulunmaktadır.
Adından da anlaşılacağı üzere Gaziantep’in Kurtuluş Savaşında verdiği kahramanca mücadeleyi anlatan bununlada yetinmeyip savaş sonrası nasıl değişim geçirdiğini anlatan müze.
Gaziantep’in en ünlü çarşısı olan Bakırcılar Çarşısı.Bölgenin en eski mesleklerinden biri olan bakır işçiliğini siz misafirlerle buluşturmaktadır.
Bedesten eski zamanlarda kurulmuş hanların üstlerini ince kumaşlarla örtülü olduğu ince uzun çarşılara denilir.Şu an Gaziantep’te kullanılabilir durumda olan 3 tane bedesten kalmıştır.
Geleneksel olan neredeyse bütün zanaatları bulabileceğiniz Gümrük Hanı geleneksel el sanatları ve ürünlerinin satıldığı dükkan ve atölyelerden oluşmaktadır.
Gaziantep’in sosyal hayatını anlatan mağara çok ferah ve geniş olmakla beraber hiç gün ışığı almamaktadır.
Gaziantep Kalesi ne zaman yapıldığı bilinmemekte olup tam merkezde bulunana tepeye kalına Romalıların döneminde gözlem amaçlı kullanılan kale.
Milattan önce 300’lü yıllarda Büyük İskender tarafından kurulmuştur. +Zeugma Mozaik Müzesi +Medusa Arkeolojik Cam Eserler Müzesi +Hamam Müzesi +Rumkale +Tarihi Bey Mahallesi +Atatürk Anı Müzesi +Gaziantep Oyun Ve Oyuncak Müzesi +Kurtuluş Camii +Elmacı Pazarı +Bayazhan Gaziantep Müzesi +Gaziantep Botanik Müzesi +Yesemek Açık Hava Müzesi +Köklüce Kanyonu +Dülük Antik Kenti +Hasan Süzer Etnografya Müzesi +Tahmis Kahvesi +Araban Kalesi +Kasetli Tilmen Höyük +Emine Göğüş Mutfak Müzesi +Gezegenevi ve daha nice gezilecek yerleri bulunmaktadır.
Gaziantep’e hava ve kara yolu ile ulaşım sağlamak mümkündür.
Toplu ulaşım ağı oldukça gelişmiş olan şehirde belediye ve halk otobüsleri,tramvay,minibüsler ile ulaşım sağlamak mümkündür.
Türkiye’nin başkenti Ankara olsada gastronominin başkenti de Gaziantep şehridir.Bazı ünlü Gaziantep yemekleri; +Küşleme +Alinazik +Kıyma Kebabı +Simit Kebabı +Yuvalama +Patlıcan Kebabı +İçli Köfte +Meyveli Et Yemekleri +Lahmacun +Baklava +Künefe +Katmer +Beyran +Antep Peyniri +Nohut Dürüm +Menengiç Kahvesi +Zahter Çayı +Ayva Kebabı +Cağırtlak Kebabı +Çelem Turşusu +Ekşili Taraklı Tava +Haveydi Köftesi +Elma Kebabı +İç katması +Borani +Bakla Tavası +Marul Sarması +Taş Kadayıf +Memiye Helvası +Baklava Böreği +Firik Pilavı +Lolazlı Pilav +Şiş Börek Çorbası +Mamul +Semsek +Öcce +Sebzel Kebab +Sarımsak Aşı +Yoğurtlu Çiğdem Aşı +Tene Katması +Yarpuz Piyazı ve bunlar gibi birçok yöresel lezzete ev sahipliği yapmaktadır.Gaziantep gastronomi ile ilgili misafirlerimiz için adeta bir gastronomi krallığıdır.
Gaziantep’te pekçok zanaatkar ve el işçisi olduğu için alışveriş konusunda da siz değerli misafirlere sonsuz seçenek sunmaktadır.Gaziantep çarşıları sevdikleriniz ve kendiniz için alabileceğin sürprizlerle doludur.Gümüş takılar,bakır işlemeler,sedef kakmalı eşyalar alabilirsiniz.Tarihi Zincirli Bedesten Çarşısı-Hüseyin Paşa Bedesteni-Kemikli bedesteni ve Elmacı Pazarı size alışveriş yaparken pek çok seçenek sunmaktadır.Çeşitli baharatlar menengiç kahvesi,rengarek otantik halılar,antep fıstığı da seçeneklerinizin arasında olmalıdır.
Genelde otel bünyelerinde bulunan disko ve barlarda yoğunlaşan gece hayatı Hayal Kahvesi gibi mekanlarda tüm hızıyla devam etmektedir.1653 yılında kurulmuş Tahmis Kahvesinde menengiç kahvesi içmekte sizin açınızdan değik bir eğlence olabilir.